Vasile Dîncu: „România trebuie să grăbească alinierea la normele europene în domeniul serviciilor digitale și integritatea procesului electoral digital”

Vasile Dîncu: „România trebuie să grăbească alinierea la normele europene în domeniul serviciilor digitale și integritatea procesului electoral digital”

Europarlamentarul clujean Vasile Dîncu a participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României pe marginea inițiativei „Scutul pentru Democrație”, comisia specială înființată de Parlamentul European, unde a vorbit despre presiunile digitale asupra democrației din România.

În contextul în care democrația europeană este tot mai expusă presiunilor digitale, manipulării informaționale și ingerințelor străine, Dîncu a venit și cu câteva propuneri.

„Cu marile platforme online care scapă oricărui control real privind conținutul politic sponsorizat, fake news sau campaniile derulate de influenceri și boți, cu instituții naționale – CNA, AEP – care funcționează după standarde ale secolului trecut, concentrându-se pe TV și radio, în timp ce marea bătălie pentru atenția și votul cetățenilor se poartă pe TikTok, Facebook sau YouTube, cu lipsa unor reguli clare pentru transparența publicității politice, etichetarea conținutului electoral sau combaterea microtargetării, cetățenii României sunt, în continuare, extrem de vulnerabili în fața manipulării digitale.

În lipsa unei intervenții ferme, alegerile, dar și toate procesele democratice pot deveni terenul de joacă al algoritmilor și rețelelor de influență, nu un exercițiu autentic al voinței cetățenilor. Am fost întrebat ce soluții avem.

România trebuie să grăbească alinierea la normele europene în domeniul serviciilor digitale și integritatea procesului electoral digital. Iar aici Parlamentul are un rol vital în a declanșa cât mai curând procesul de armonizare legislativă urgentă cu prevederile europene în materie de servicii digitale”, a spus Vasile Dîncu.

În opinia sa, tot Parlamentul poate să mobilizeze instituțiile competente (CNA, AEP, Guvernul, Parlamentul) într-un efort coordonat de supraveghere și reglementare a spațiului digital electoral pentru a proteja dreptul cetățenilor la o informare corectă, la un vot liber și la un proces electoral lipsit de influențe manipulative sau externe.

„Nu în ultimul rând, trebuie să cerem autorităților noastre să nu mai ignore realitatea digitală și să promoveze alfabetizarea media și digitală ca pilon al educației civice pentru copiii noștri.

Așadar, cred că Parlamentul României nu trebuie să cedeze spațiul democratic în fața tăcerii instituționale și trebuie să își asume rolul de garant al democrației digitale, aliniind legislația națională la standardele europene și protejând cetățenii români într-un peisaj informațional profund schimbat”, a mai subliniat Vasile Dîncu

Comenteaza
OSZAR »