Daniel Buda, semnal de alarmă în cazul boicotării supermarketurilor: „Susținem fermierii români. Nu vă lăsați manipulați de o minte malefică ce poartă un nume: Călin Georgescu!”
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Feb 2025, 10:01
- Politica
- Ascultă știrea

Europarlamentarul clujean spune că o astfel de măsură ar face mult rău producătorilor români, precizând că 70% din produsele de pe rafturile supermarketurilor provin de la fermierii români, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii.
Recent, politicienii izolaționiști au anunțat că își doresc boicotarea hiper/supermarketurilor din România, după modelul din Croația, unde un astfel de protest a generat o scăderea a vânzărilor de până la 50%. Oameni precum Călin Georgescu și Victor Ponta susțin organizarea unui astfel de protest pe 10 februarie.
Inițiativa este promovată ca un mijloc de susținere a producției locale, însă specialiștii avertizează că acest demers ar putea afecta grav producătorii români.
Și eurodeputatul Daniel Buda explică cât de grav ar fi un astfel de demers pentru producătorii români.
„Dragi români,
Susțin fără rezerve fermierii români, agricultura noastră și produsele locale. Întreaga mea activitate, fie în Parlamentul European, fie pe teren, printre fermieri, a avut mereu un singur scop: să găsesc soluții reale pentru cei care muncesc din greu ca noi să avem pâine pe masă. Îi respect și îi sprijin cu fiecare ocazie, iar asta nu este doar o declarație, ci un angajament pe care mi l-am asumat de-a lungul anilor.
Însă, ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că nu supermarketurile sunt dușmanii agriculturii românești. Dimpotrivă, 70% din produsele de pe rafturile acestora provin de la fermierii noștri, conform datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii. Să le boicotăm înseamnă, paradoxal, să afectăm exact acei producători pe care vrem să îi ajutăm.
E ușor să ne lăsăm duși de emoție, dar trebuie să fim raționali. Aceste lanțuri de magazine oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de români. Sunt părinți care își întrețin copiii, tineri care își construiesc un viitor. O astfel de acțiune pripită nu lovește în marile corporații, ci în oamenii care lucrează acolo și în producătorii care își vând marfa pe acele rafturi.
Da, trebuie să susținem producătorii locali. Da, trebuie să cumpărăm românește, să alegem piețele și magazinele de cartier, să încurajăm lanțul scurt de aprovizionare. Dar soluția nu este un boicot care riscă să destabilizeze un întreg ecosistem economic. Soluția este să construim politici clare și eficiente, să găsim metode prin care produsele românești să ajungă mai ușor la consumatori, să negociem condiții mai bune pentru fermieri.
Aceste apeluri la boicot îmi amintesc de vremurile în care românii nu aveau acces la produse, în care magazinele erau goale, iar oamenii făceau cozi uriașe pentru câteva alimente de bază. Nu vrem să ne întoarcem la epoca lui Ceaușescu, la lipsuri și restricții artificiale. România este astăzi o țară europeană, unde avem libertatea de a alege, unde rafturile sunt pline, iar accesul la produse diverse este un drept câștigat cu greu.
Vă îndemn la înțelepciune și echilibru. Nu ne întoarcem în trecut, nu refacem artificial bariere între noi și Europa. România are nevoie de măsuri concrete, nu de gesturi simbolice care pot avea consecințe neprevăzute. Alegerea este în mâinile noastre, dar trebuie să fie una informată și responsabilă”, a afirmat Daniel Buda.
„Istoria ne-a arătat de prea multe ori unde duc astfel de ideologii periculoase”
Liderul liberalilor clujeni spune că astfel de măsuri ar face mai mult rău decât bine.
„Susținem fermierii români. Susținem agricultura românească. Dar o facem prin fapte, nu prin măsuri care ar putea face mai mult rău decât bine. Nu vă lăsați manipulați de o minte malefică ce poartă un nume: Călin Georgescu! Nu vă lăsați seduși de discursuri frumoase care atrag atenția, dar care nu oferă soluții reale. Nu vă lăsați manipulați de oratorie fără conținut, de populism fals și naționalism orb.
Hitler a câștigat încrederea unui popor întreg prin discursuri despre măreția Germaniei, iar în doar câțiva ani lumea a fost aruncată în cel mai devastator război. Istoria ne-a arătat de prea multe ori unde duc astfel de ideologii periculoase. Acest individ îmi amintește de tot ce a fost mai rău în istorie!”,a a conchis Buda.